söndag 27 april 2008

EN INTRESSANT UPPTÄCKT!?

Kanske kan man säga att man i sitt konstnärliga undersökande arbete använder sig av abduktiv metod???

"Abduktiv en filosofisk term
Fråga Vad betyder abduktiv? Hittar det inte i något uppslagsverk.
Svar Abduktiv (från latin abducere, bortföra) är en filosofisk term som användes av den amerikanske filosofen Charles S. Peirce om vissa typer av slutledningar varigenom man från några fakta sluter sig till en hypotes som förklarar dem. En sådan slutledning kallade han en abduktion. Exempel: Man hittar fossil av fiskar på ett område långt inne på land och förklarar dessa överraskande fynd med hypotesen att området en gång legat under vatten.

Abduktiva slutledningar skiljer sig från deduktiva därigenom att de ger ny men inte säker kunskap, dvs. till skillnad från vad som är fallet i en deduktion kan slutsatsen i en abduktion vara falsk, även om premisserna är sanna. T.ex. kan förekomsten av fiskfossil inne på land tänkas bli förklarad även av andra hypoteser än den att området en gång legat under vatten. Slutsatsen i en abduktion är således endast mer eller mindre sannolik. Vi behöver därför också en metod för att välja ut den mest sannolika bland flera förklarande hypoteser.

Peirce såg abduktion som vårt viktigaste sätt att upptäcka olika vetenskapliga sammanhang, och hans ambition var att ge stadga åt denna slutledningsform. Abduktion är uppenbarligen ett led i vad man annars brukar kalla hypotetisk-deduktiv metod.

I traditionell logik var abduktion namnet på en syllogism i vilken en av premisserna (bipremissen) var endast sannolik, och som därför endast förlänade en viss grad av sannolikhet till slutsatsen.


Dag Prawitz, professor i filosofi vid Stockholms universitet "

NE 2008-04-27

Inga kommentarer: