måndag 26 maj 2008

DET TAR INTE SLUT FÖR ATT ETT PROJEKT ÄR ÖVER

Idag fick jag hem boken "Mellan konst och vetande" där finns en hel del intressant att relatera till den uppsats som nu ligger på examinatorernas bord...

...och nu när jag skulle börja förbereda mig inför en annan uppgift så fann jag den här beskrivningen av William Kentridges verk Black Box/Chambre Noire på moderna muséets hemsida:

"Miniatyrteatern som form härstammar således från den modell Kentridge arbetade med inför uppsättningen av Trollflöjten och stora delar av Philip Millers soundtrack referar till musiken från operan. Projektionen över våra huvuden och det ljus som skapar de rörliga bilderna påminner vidare om Platons beskrivning av ljus som flödar in i grottan. Men där både Mozarts och Platons positiva anda kring upplysningen som projekt präglar deras arbeten kan man säga att Kentridges verk undersöker och reflekterar kring dess baksida, skuggorna som kunskapens ljus har kastat över världen. Finns ens den sanning Platon skrev om? Vad har historien lärt oss? Trots att Black Box/Chambre Noire utgår från kärnfrågor ur den koloniala historien belyser verket nödvändiga frågeställningar i världen just nu."

Och självklart är det så... att allt vävs samman och inget någonsin riktigt avslutas. Allt är liksom bara små stopp på resan.... det är skönt.

Inga kommentarer: